Monday, May 21, 2012

Resipi ayam kam yoong

Resipi ayam kam yoong

Bahan-bahan


1/2 ekor ayam dipotong & dibasuh

5 ulas bawang putih - ditumbuk lumat

1 biji bawang besar - ditumbuk lumat

1 paket udang kering - ditumbuk lumat

6 biji cili padi - dititik

2 tangkai daun kari

4 sd besar sos tiram

2 sd besar kicap pekat

1/2 cwn air

secubit garam (sos tiram dah masin tau)

secubit gula

bahan perasa (jika perlu)


Cara-cara


gaul ayam bersama garam & kunyit - goreng & ketepikan

tumis bawang putih, bawang besar, udang kering & cili padi sehingga agak2 kekuningan

masukkan sos tiram & kicap pekat

masukkan air

masukkan ayam & daun kari. masak sehingga ayam dan kuah sebati. masukkan bahan2 perasa

siap utk hidangan dan taburkan bawang goreng

*selamat mencuba....
* kalau nak tukarkan ngan ketam pun boleh....janji ketam goreng garing dulu tau....lagi sedap. rasa cam makan kat village view restaurant la....seyes ni....tak caya cer try....

No comments:

Post a Comment