Resipi ayam kam yoong
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam dipotong & dibasuh
5 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
1 biji bawang besar - ditumbuk lumat
1 paket udang kering - ditumbuk lumat
6 biji cili padi - dititik
2 tangkai daun kari
4 sd besar sos tiram
2 sd besar kicap pekat
1/2 cwn air
secubit garam (sos tiram dah masin tau)
secubit gula
bahan perasa (jika perlu)
Cara-cara
gaul ayam bersama garam & kunyit - goreng & ketepikan
tumis bawang putih, bawang besar, udang kering & cili padi sehingga agak2 kekuningan
masukkan sos tiram & kicap pekat
masukkan air
masukkan ayam & daun kari. masak sehingga ayam dan kuah sebati. masukkan bahan2 perasa
siap utk hidangan dan taburkan bawang goreng
*selamat mencuba....
* kalau nak tukarkan ngan ketam pun boleh....janji ketam goreng garing dulu tau....lagi sedap. rasa cam makan kat village view restaurant la....seyes ni....tak caya cer try....
No comments:
Post a Comment