Monday, May 21, 2012

Gulai Ikan Semilang Mak Ngah



Kari Kepala Ikan Jenahak


Bahan-bahan:

1kg Ikan Semilang - disiang & dibasuh dgn garam, asam jawa/limau nipis
1 biji kelapa yg diparutsedikit asam jawa
1 paket kecil rempah kari (adabi)
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 sd kecil halba campur
2 tangkai daun kari

minyak untuk tumis

* bendi / tomato / cili hijau besar ( ramuan campuran dalam kari - terpulang pada individu)


Cara-cara:

* campurkan asam jawa & kelapa, perah untuk dapatkan pati semangkuk kecil (campur rempah kari) & bakinya semangkuk besar untuk kuahnya

1. panaskan minyak di dalam periuk

2. tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari & halba campur sehingga kekuningan

3. masukkan pati santan & rempah kari, kacau sehingga pecah minyak

4. apabila dah pecah minyak masukkan baki santan. masukkan garam & bahan perisa dan biarkan mendidih sebentar

5. masukkan ikan, bendi & cili besar hijau - biarkan sehingga mendidih

6. apabila ikan dan bendi dah masak baru masukkan tomato


SELAMAT MENCUBA RESEPI DARI KELUARGA SAYA......

No comments:

Post a Comment