Monday, May 21, 2012
Gulai Ikan Semilang Mak Ngah
Bahan-bahan:
1kg Ikan Semilang - disiang & dibasuh dgn garam, asam jawa/limau nipis
1 biji kelapa yg diparutsedikit asam jawa
1 paket kecil rempah kari (adabi)
3 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 sd kecil halba campur
2 tangkai daun kari
minyak untuk tumis
* bendi / tomato / cili hijau besar ( ramuan campuran dalam kari - terpulang pada individu)
Cara-cara:
* campurkan asam jawa & kelapa, perah untuk dapatkan pati semangkuk kecil (campur rempah kari) & bakinya semangkuk besar untuk kuahnya
1. panaskan minyak di dalam periuk
2. tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari & halba campur sehingga kekuningan
3. masukkan pati santan & rempah kari, kacau sehingga pecah minyak
4. apabila dah pecah minyak masukkan baki santan. masukkan garam & bahan perisa dan biarkan mendidih sebentar
5. masukkan ikan, bendi & cili besar hijau - biarkan sehingga mendidih
6. apabila ikan dan bendi dah masak baru masukkan tomato
SELAMAT MENCUBA RESEPI DARI KELUARGA SAYA......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment